Zeneiskolások a szlovákiai Nagyrőcén

Egy kora őszi szép reggelen, 2011. október 14-én a Frederic Chopin Zeneiskola néhány tanára egy busznyi ügyes zeneiskolással ismét Nagyrőcére indult, mint már annyiszor a 31 év alatt, amióta ez a testvériskolai kapcsolat tart. A zeneiskola legrégebbi kapcsolata.

Most is, mint mindig, szívélyes és meleg fogadtatásban volt részünk.

Érkezésünk napján a hagyományokhoz híven megtartottuk koncertünket a rőcei művészeti iskola nagytermében, ahol a gödöllői gyerekek ismét megmutathatták, milyen magas színvonalon folyik nálunk a munka. Ezt a közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta. Koncert után a gyerekeket hazavitték az őket vendégül látó családok, bennünket, tanárokat pedig meghívtak egy fejedelmi vacsorára, melynek során alkalom nyílt a kötetlen szakmai beszélgetésre is.

Miután kipihentük magunkat aranyos kis panziónkban Murányban, másnap kirándulni mentünk a Jolsva (Jelsava) melletti ochtinai aragonit barlangba, ahol eddig nem látott csodák tárultak szemünk elé. Mint megtudtuk, az aragonit kristályok a zárt földalatti üregek különleges vegyi hatásai és klímaviszonyai között jöttek létre.

Délután megálltunk még egy rövid időre a csetneki XIII. századi templomnál, és megcsodáltuk az ősrégi freskókat valamint Szlovákia legrégebbi, 1492-ben épült orgonáját. Élményekben gazdagon tértünk haza.

Székely Judit
zenetanár

A hozzászólás nem engedélyezett.